Koreaanse zweeftrein moet Gronings publiek overtuigen

Commissaris der Koningin Hans Alders en burgemeester Wallage van Groningen zijn vanmiddag eregast tijdens een gratis proefrit met de Koreaanse magneet-zweeftrein.

Deze rijdt vanaf vanmiddag vijf uur vanaf het Hoofdstation en brengt inzittenden in 33,2 minuut van Groningen naar Amsterdam. Omdat het gaat om een kennismaking met de supertrein van Hoechst-Krupp, kunnen belangstellenden gratis mee. Er zijn via deze krant per email nog 91 kaartjes beschikbaar voor de test-rit. Ook bij het loket aan het Hoofdstation zijn tot vanmiddag drie uur nog enkele honderden gratis kaartjes. De terugreis uit Amsterdam is vanavond om 19.00 De testrit is een initiatief van het Groningse provinciebestuur en burgemeester Wallage. Daartoe is besloten omdat er steeds meer kritiek komt vanuit de burgerij. Noorderlingen vragen zich af waarom zo’n magneettrein eigenlijk nodig is. ‘Het is hier mooi en het moet hier maar lekker rustig blijven. Wat moeten we met al die randstedelingen?’, vraagt men zich af.

De provincie Friesland wil, zoals gemeld, niet meewerken aan de aanleg van de magneetzweefbaan. Omdat de provincie Groningen vreest dat het hele project daardoor in gevaar komt heeft men besloten het publiek te laten kennis maken met de enige bestaande magneetzweefbaan van het Duitse consortium, dat ook in Groningen dienst zou moeten doen.

Omdat Friesland niet mee wil werken is besloten de trein bij wijze van proef over het bestaande traject via Drenthe naar Amsterdam te laten rijden. De Koreaanse zweeftrein kon naar Groningen komen dankzij bemiddeling van Guus Hiddink. Deze ex-coach van het nationaal voetbalelftal van Korea is toevallig bridgepartner van de Groningse CDA gedeputeerde Tonnis Musschengang en kon in Korea een goed woordje voor Groningen doen.

De proefrit met de schitterende supersnelle trein is vanmiddag vanaf 17.00 uur. Het college van GS van Groningen gaat voltallig mee waardoor de gedeputeerden ook in discussie kunnen gaan met tegenstanders, zoals GroenLinks (Attie Bosman) of leden van de Milieubeweging. Voor hen is ook een plaats in de trein vrij gehouden en zijn extra consumpties beschikbaar. ‘Als ze de trein zien weten ze in elk geval waar ze het over hebben. Maar ik hoop niet dat er al teveel tegenstanders komen, want voor de voorstanders moet er natuurlijk ook plaats blijven in de trein’, aldus Commissaris.

De trein vergt een jaarlijkse huur van 400.000 euro. Dat geld is beschikbaar dankzij binnenkomende Langman-gelden van vijf miljard euro.

Wie een gratis kaartje wil reserveren kan een email sturen naar de Groninger Internet Courant. U krijgt meteen bericht van plaats-reservering. LET WEL: OP=OP! De mail kunt u sturen aan: [email protected]

bron: GIC.nl