illustratie: NASA

We schrijven 1981, 12 april om precies te zijn. Dit is de dag dat de eerste space shuttle gelanceerd zal worden. Ik herinner met dit nog heel erg goed en vanaf die tijd is mijn interesse in de ruimtevaart alleen maar toegenomen.

De Space Shuttle Columbia werd gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center om 6 uur ’s ochtends, dit was de eerste échte missie met een Shuttle en dit was dan ook missie STS-1. Het doel van deze eerste vlucht was het onderzoeken of de Space Shuttle in een veilige baan om de aarde kon worden gebracht en veilig terugkeren. Aan boord van de Space Shuttle was een hele batterij aan apparatuur om dat op te meten.

foto: NASA

Uiteindelijk ging het ook allemaal goed en deze dag ging dan ook de geschiedenis in als, ja als wat eigenlijk? Voor mij persoonlijk: het begin van de mensheid die de ruimte verovert. “To boldly go where no one has gone before” zoals Jean-Luc Picard het zou zeggen. Hoewel, in zijn geval het beter “To baldly go where no one has gone before” had moeten heten. Anyways: Space Shuttle gelanceerd, de NASA blij, de wereld blij en ik ook blij want; nieuwe hobby. De kranten stonden er natuurlijk vol van: John Young en Bob Crippen hadden het lef om in deze tonnen wegende Space Shuttle te stappen om vervolgens veilig terug te keren in een glijvlucht van buiten de dampkring.

Ik als kleine jongen van negeneneenhalf was zwaar onder de indruk in ieder geval, mijn slaapkamer zou vanaf die tijd volhangen met posters van de Space Shuttle en zelfs nu nog is er van die interesse nog genoeg te bespeuren op mijn hobbykamer. De posters zijn er dan misschien niet meer, het wandkleed van de Apollo 11 is er nog wel. (Eigenlijk ben ik gewoon nog te lui geweest om een poster te bestellen)

Ik denk dat ruimtevaart een besmettelijke ziekte is, in positieve zin welteverstaan : het zwengelt nieuwe technologie aan of geeft een extra duwtje aan bestaande technologieën. 12 april 1981 zal voor mij altijd een speciale dag blijven in mijn geheugen, de mensheid ging er weer een stapje op vooruit. Het is natuurlijk jammer dat zeer binnenkort de laatste Space Shuttle gelanceerd gaat worden, maar de opvolgers staan al te wachten. Jammer genoeg nog niet met een shuttle-achtige maar in de vorm van de Ares. Vooralsnog staat de Discovery op lanceerplatform 39A te wachten en daarna zullen de Atlantis en de Endeavour nog een laatste vlucht maken, daarna is het écht afgelopen…

foto: NASA

foto: NASA

foto: NvhN / RHC Groninger Archieven

foto: NvhN / RHC Groninger Archieven