Art Deco, wie kent het niet? Niet veel waarschijnlijk. Art Deco was een kunststroming welke actief was tussen grofweg 1920 en 1940, met de hoogtijdagen toch wel in de 20’er jaren. Zelf fascineert Art Deco mij enorm en dan wel op één vlak: de architectuur.
Veel gebouwen in Nederland zijn in de Deco-stijl en naar mijn idee is het een bouwstijl welke het oude (Art Nouveau) combineert met het nieuwe (Art Deco). Specifieke kenmerken van Art Deco aan gebouwen is het rechttoe rechtaan en soms haast pompeuze uiterlijk gecombineerd met de franje van de Art Nouveau.
Art Deco wordt in Nederland ook wel de Amsterdamse School genoemd hoewel ik het daar persoonlijk niet geheel mee eens ben; Art Deco is doorgaans erg verschillend met een rode draad (het bijna pompeuze met de franje) terwijl de Amsterdamse School naar mijn mening allemaal op elkaar lijkt zonder kenmerken van Art Nouveau. Maar hé, ik ben geen kunstkenner, slechts een liefhebber.
New York is denk ik toch wel de Art Deco-stad van de wereld, met de Chrysler Building en het Empire State Building voorop, maar ook het Waldorf-Astoria Hotel en het Rockerfeller Center zijn typische voorbeelden van échte Art Deco. In Nederland zijn gebouwen in de Art Deco-stijl soms moeilijk te vinden en in mijn woonplaats Groningen nog minder. Maar als je goed zoekt zijn ze er wel. Eén gebouw is prominent aanwezig op de Grote Markt in Groningen en dat is de voormalige bioscoop Grand Theatre. Dit gebouw is helaas alleen aan de buitenkant nog Art Deco, binnen was het ook één stuk Art Deco maar helaas is dit gesloopt, of zal ik zeggen verbouwd?
Verder is er in Nederland nog een mooi gebouw, dat van Radio Kootwijk, dit gebouw werd hoofdzakelijk neergezet voor de radioverbinding met het voormalig Nederlands-Indië en kreeg later een uitbreiding naar de astronomie. De zenderfunctie werd in 1999 in zijn geheel opgeheven. Waar Art Deco me ook veel aan doet denken is de film Metropolis uit 1927 van Fritz Lang, hierin zijn enorm veel Art Deco-elementen te zien, overigens werden in 1984 beelden uit deze film gebruikt in de videoclip van het nummer Radio Gaga van Queen.