Vooropgesteld: ik ben niet een ontkenner van klimaatsverandering, wat ik wel ben is een realist en mag graag beweringen controleren welke in de media worden gedaan. Zoals nu in de Telegraaf:

Den Haag kan zich opmaken voor de warmste Prinsjesdagsdag in 40 jaar. Normaal gesproken is het op de derde dinsdag in september gemiddeld 18 graden, deze keer wordt het in het westen van het land 22 graden, meldt weeronline.nl. De dag begint droog, pas na de troonrede is er volgens het weerbureau kans op een bui. Genodigden op het Binnenhof hoeven zich geen zorgen over hun hoeden, de wind houdt zich gedeisd.

 

Nu ontgaat mij de relevantie met Prinsjesdag en het weer me totaal, maar laten we die bewering nu eens toetsen met de KNMI-database.

De voorspelling voor 16 september is inderdaad 22 graden. Weerstation Valkenburg (dat is het relevante weerstation) geeft historisch aan dat op Prinsjesdag 21 september 1971 de temperatuur 22,1 graden was. Dit is niet binnen het tijdvak van 40 jaar waar het artikel over gaat, maar klimaat is toch juist over langer tijd en niet over een schamele 40 jaar? Ik vind dat makkelijk scoren, helemaal als blijkt dat het in 1963 bijvoorbeeld 24,8 graden was op de derde dinsdag in september.

Prinsjesdag verder terug:

1964 – 22,10

1963 – 24,8

1961 – 28,7

Weerstation Valkenburg gaat niet verder dan 1951 en dus is er vanaf dat exacte meetpunt verder geen data.

Wat verder totale kolder is aan dit alles is het feit dat de derde dinsdag in september tussen 15 en 21 september kan liggen, dat is een week verschil en in feite een week meer of minder dichter bij de absolute zomer. (Overigens rekent het KNMI de zomer tot 1 september, iets wat leuk is met rekenen, wellicht. Maar vergeet niet dat de baan om de zon nu eenmaal vastligt en het gewoon tot 22 of 23 september duurt voordat de herst daadwerkelijk begint.)