Zündapp? Ja, Zündapp. Oftewel: Ziet U Niet Dat Alles Precies Past. Oke, eigenlijk betekent het “Zünder und Apparatenbau” (GmbH) en stond voor oerdegelijke brommers aus der Heimat. Zündapp maakte overigens voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog ook motoren, waarschijnlijk waren de brommers daarom ook zo degelijk.

Ik had dus een Zündapp, model CS50 in het begin. Later weer omgebouwd tot een GTS50 en daaruit volgde na wat meer ombouwen de KS50. Even voor de duidelijkheid: CS50 is 50cc handgeschakeld (3-bak) met geforceerde luchtkoeling, GTS50 is voetgeschakeld met gewone luchtkoeling en de KS50 is met een schijfrem, later ook nog waterkoeling, althans als je er eentje nieuw kocht. Die van mij had luchtkoeling.

Bouwjaar van die van mij was 1971, net zo oud als ikzelf, gekocht voor fl.400,-

zundapp-cs50

Niet de mijne, maar wel exact zoals deze. Ik had óók een vierkante koplamp erop gezet ipv de ronde versie

 

In die tijd (eind jaren 80, begin jaren 90) was het eigenlijk de (mode-)tijd van de Honda MT50’s, Honda MTX’en en de Yamaha DT’s.  Zündapps reden er nog wel genoeg rond alsook Kreidlers en Yamaha FS-1’tjes. Scooters waren er nauwelijks en werden neergezet als brommers voor mietjes. (Dat vind ik nog steeds uiteraard).

Mijn Zündapp KS50 kreeg nog één laatste ombouwactie en dat was een 80CC-cilinder. Waardoor het voor Zündapp-begrippen een KS80 zou moeten heten. (Dat was een motor in WOII net als de KS125) Topsnelheid rond de 110km/u met wind mee.

Al met al was het een leuke tijd.